A MAGYAR OMSI PÁLYAGYÁR
Hogyan csináljunk .sli-t?

Pályaépítőknél gyakori kérdés: hogyan csináljunk utakat?
A fórumon többször előjött már ez a kérdés. Aki meg nem tudja, és nem is kérdezi meg, az a német, gyári utakat használja.
A célom ezzel a kis szösszenettel az, hogy bemutassam, hogyan kell egy saját utat megcsinálni.
Németül ha jól tudom már született egy leírás, de hát nem mindenki tud németül. Én sem nagyon. Így a saját tapasztalataimat mutatom be.

Ha elolvassátok, rájöttök: nem olyan bonyolult dolog, mint amilyennek elsőre tűnik.

ELSŐ LÉPÉS: textúra

Legelőszőr is kell egy textúra. Ez lehet bárhonnan. Én speciel kimentem, és fotóztam magamnak. Gyárilag 1024x1024 felbontású .bmp kiterjesztésű textúrát használtak. Én is ilyet csináltam. Ha Photoshoppal dolgoztok, akkor érdemes a színmódoknál a "színpaletta" beállítást választani, így jelentősen csökken a fálj mérete.
Ha meg van a textúra, akkor az OMSI-n belül a SPLINES könyvtárban hozzunk létre egy saját könyvtárat. Lehetőleg ne használjunk ékezeteket, ez mások gépén gondot okozhat. Ha meg van a saját könyvtár, ezen belül hozzunk létre egy TEXTURE nevű könyvtárat. Ide másoljuk be az elkészült textúránkat.

MÁSODIK LÉPÉS: az .sli felépítése

Most megismerkedünk az sli-vel. Fogjunk egy sli-t bármelyik másik könyvtárból, másoljuk át a saját könyvtárunkba, és nevezzük át arra, amire szeretnénk. Érdemesvalami jellegzetes nevet adni nekik, amiről tudni fogjuk, hogy milyen út az. Ha például valós térképet csinálunk, és az egy jellegzetes utca sli-je lesz, akkor adjuk neki az utca nevét. Ha meg csak fantáziálunk, akkor érdemes az út méretét megadni neki. Én Börzsönynél utóbbit alkalmaztam, pl.: 2x3,5.sli. Erről tudom, hogy kétsávos út, és egy sáv 3,5m széles.
Ha meg vagyunk az átnevezéssel, akkor nyissuk meg egy szövegszerkesztővel (én a TCUP szerkesztőjét használom hozzá, de jó a notepad is).
Ha megnyitjuk ezt fogjuk látni: (én itt egy saját utat mutatok be, minden szépségével)